Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Onredelijke naheffing voor eigenaren van zonnepanelen

Geplaatst op: 13-06-2014, 09:56:51

Meer dan 3.000 eigenaren van zonnepanelen hebben van de Belastingdienst een naheffing van € 5.000 gekregen, omdat ze niet op tijd belastingaangifte hebben gedaan. Vereniging Eigen Huis vindt deze boete onevenredig hoog.

Huiseigenaren die met zonnepanelen een deel van hun opgewekte stroom terugleveren aan het energienet en daarvoor een vergoeding van hun energieleverancier ontvangen, worden door de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt. Dit is voor bijna alle woningbezitters met zonnepanelen het geval. Huishoudens die zich hebben gemeld bij de Belastingdienst en de btw over de zonnepanelen hebben teruggevraagd, zijn verplicht om daarna btw-aangifte te doen. Wie dat vergeet of wie dat niet op tijd doet, krijgt een aanslag van ruim € 5.000.

Brief
In een brief aan staatssecretaris Wiebes (Financiën) verzoekt Vereniging Eigen Huis de Belastingdienst coulant om te gaan met eigenaren van zonnepanelen die te laat btw-aangifte doen. 'Het betreft mensen die over het algemeen volledig onbekend zijn met de eisen die aan het btw-ondernemerschap worden gesteld. Huiseigenaren met zonnepanelen zijn niet te vergelijken met een reguliere ondernemer. Een voorlichtende waarschuwing dat men alsnog aangifte moet doen of een ontheffingsverzoek moet indienen, is meer op zijn plaats dan een forse boete. Deze groep verdient een eerlijke kans om alsnog aan de vereisten van het ondernemerschap te voldoen,' schrijft de vereniging.

Bron: www.eufin.nl van 13 juni 2014.

Ga terug naar de vorige pagina